FORSIDE‎ > ‎

HAR DU BRANNVARSLER PÅ HYTTA?

lagt inn 6. apr. 2015, 13:05 av Hornlia Hytteeierforening   [ oppdatert 6. apr. 2015, 13:06 ]
I følge Opp mangler trolig 6300 av hyttene i Midt-Norge røykvarsler. – Dette er skremmende tall. Selv om vi er mindre på hytta enn hjemme, er det livsfarlig å spekulere i at ingenting vil skje mens vi er der. Mange av oss er dessuten ekstra sårbare fordi vi er langt unna naboer, redningsmannskap og kanskje er det til og med ustabil eller ingen mobildekning, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring. 
(Foto: Opp)


Om lag 6300 av hyttene i Midt-Norge mangler trolig røykvarsler, viser ny undersøkelse.

Det ble meldt om 19 brannskader på hytter i Midt-Norge bare i første kvartal i fjor, ifølge tall fra Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO). En ny, landsdekkende undersøkelse gjennomført av Norstat for Storebrand Forsikring viser at en av ti ikke har røykvarsler på hytta. Tidligere undersøkelser har vist at hver fjerde hytte enten mangler røykvarsler eller at den ikke virker, ifølge Hedmarken Brannvesen.

- Dette er skremmende tall. Selv om vi er mindre på hytta enn hjemme, er det livsfarlig å spekulere i at ingenting vil skje mens vi er der. Mange av oss er dessuten ekstra sårbare fordi vi er langt unna naboer, redningsmannskap og kanskje er det til og med ustabil eller ingen mobildekning, sier Tom Granquist, direktør i Storebrand Forsikring.

Oppdal brannvesen har hatt stikkontroller ved jul og påske der de har vært hos hytteeiere i bygda. I 2010 var de inne i ei hytte til over 3 millioner kroner - uten at eieren hadde brannvarsler. Årlig er det et snitt på én hyttebrann i året i Oppdal, og i fjor høst omkom en mann i en hyttebrann på Driva.

95 prosent av i alt 52 spurte hytteeiere i Midt-Norge hevder de har installert røykvarsler.

Over 1000 brannskader på norske hytter ble meldt inn til forsikringsselskapene i fjor, og verdier for 270 millioner kroner gikk opp i røyk.

53 prosent av hytteeierne tenker ikke noe sœrlig over at fritidsboligen kan rammes av brann eller naturskader. Kun hver sjuende frykter dette, viser undersøkelsen.

Lars Haugrud, senioringeniør ved avdelingen Forebyggende samfunnsoppgaver i DSB, mener de mange brannene skyldes flere ting.

- Mange gjør mer selv på hytta, som oppføring av ildsteder. Økt brannfare kan også ha sammenheng med at vi drikker mer alkohol og har mer levende lys der. Men kravet til manuelt slokkeutstyr og røykvarsler gjelder også på hytta, sier Haugrud.